Kartkartėmis tenka susidurti su įvairių paslaugų tiekėjais. Kad ir kaip bebūtų vaidinama ir skelbiama konkurencija - realios konkurencijos tarp įmonių nėra, arba yra tik teorinė, bet ne praktinė.

 Kažkada buvo laikai, kai mobilaus ryšio paslaugų kainos po truputį mažėjo. Bet ten kiek pamenu kainos kritimas buvo labiau susijęs su įrangos pigimu ir naudotojų skaičiaus daugėjimu, nors ir galbūt su dar buvusia šiokia tokia konkurencija. Buvo laikai, kai kalbėti buvo brangu. Pamenu "Labas" pakuotė kainavo 100 Litų, o kepaliukas duonos - 60 cnt. Tele2 dar nebuvo, o telefonai išplėšdavo kišenes. Kainos krito, atsirado Tele2, kainos dar labiau krito kol pasiekė žemumas kelių paskutinių metų laikotarpyje.

Kalba eina apie normalias sutartis, o ne išankstinio mokėjimo Ežius ar dar kitokias nesąmones, su kuriom net skambučių negali priimti išvažiavęs iš Lietuvos. Taip pat kalba neina apie įmonių sutartis, kur surinkus pvz 100-200 abonentų praktiškai gali diktuoti sąlygas paslaugos tiekėjams, iki visiškai juokingų sumų.

Kažkada atsirado planai už fiksuotą abonentinį mokestį 100, 150, 240 ir panašiai minučių nemokamai, viršijus - mokama papildomai.Viskas kaip ir gerai. Tik keista, kad pas visus operatorius labai panašūs minučių kiekiai ir labai panašiom kainom. Sumos buvo kažkur 4-10 eurų ribose. Ir taip viskas gana gerai veikė apie 4-6 metus. Žmonės, kurie buvo pasirinkę pvz 150 minučių matydami, jei telpa į tą laiką, kitos paslaugos ir nesirinkdavo. O kaip operatoriui įtikinti klientą pirkti kažką daugiau? Niekaip, gi žmogui pakanka tiek kiek jis kelis metus naudoja. Tada kažkaip staiga pas visus operatorius nebelieka tokių fiksuotų minučių planų, atsiranda tik "GERESNI" neribotų pokalbių planai. Ir žinoma gerokai BRANGIAU. Žmogus staiga gi nepradės kalbėti telefonu gerokai ilgiau, nei kalbėjo 2, 4 ar 6 metus iki tol. Jis kalbės tiek kiek jam reikia, ir jam tų ankstesnių 150 ar kiek ten buvo pasirinkęs minučių pakaks. Bet eik pas kurį nori operatorių - mokėsi bent 30-60% daugiau. Ir kur čia konkurencija, jei nei vienas pardavėjas nesiūlo pigesnės prekės, kurios tau reikia, o tik brangesnę, "geresnę", nors tau to nereikia?

Panaši situacija su fiksuotu internetu. Yra 100 Mbps planai, nežiūrint 4k online per 2 kompiuterius iškart - jokių problemų visiškai. O su 4k nei turinio labai yra, nei per ką žiūrėti 4k dauguma neturi. Taip pat be 140 cm ar daugiau įstrižainės ekrano nematau jokios prasmės iš 4k. Čia kaip nauda iš 48 megapikselių mobilplytų kameros, kai tos kameros objektyvas - akutė praleidžia vos 5 megapikselių rezoliucijos vaizdą. O tai lengvai paskaičiuojama iš f ir matricos pikselio dydžio. Paskambina koks vadybininkas ir pradeda pasakoti, jog tau baigiasi sutartis, (Iš tikro sutarčiai dar toli iki pabaigos), turimo plano 100 Mbps NEBĖRA!!!,  be 300 Mbps jau niekaip neišgyvensi ir jis kaip ne keista turi LABAI GERĄ PASIŪLYMĄ, akciją, bet žinoma brangiau :) Ir dar - kadangi tai yra super duper akcija, jei nutrauksi sutartį ankščiau - turėsi sumokėti visą akcijos skirtumą, už atitinkamą laikotarpį.

Su turiniu - jei žiūrėti online 4k - reikia galingų specializuotų serverių su labai jau greitu internetu, galinčių tai ištransliuoti. Realiai kokia eurovizija ar eurolyga su savo HD ready transliacija užlūžta daugiau klientų prisijungus

Beje, dar gana neblogai pamenu, kaip visas įmonės padalinys turėjo 128, paskui 256 kbps  VPN (MPLS) ir to pilnai užteko internetui (tų laikų), paštui iš centrinio ofiso, RDP darbui gal 10-čiai asmenų. Tuo metu pasirodo visas Kaliningrado miestas turėjo tik 256 kbps ryšį su užsieniu :) Šitie prisiminimai tam kad pabrėžti, jog realūs 100 Mbps yra tikrai daug.

Apie internetinę, "išmaniąją" televiziją - išvis atskira istorija. Teko girdėti kada, kokioje vietoje, kokie asmenys ir iš kokių TV paslaugų tiekėjų ( šiaip tai visų didesnių LT kompanijų) buvo susirinkę. Susirinkimo pasekmė - nutarta minimali suma, kurią klientas turi mokėti už normalų TV paketą. Taip pat, kad atrodytų, jog yra konkurencija, leidžiama daryti "akcijas", laikinas nuolaidas, pvz 6 mėnesiai be mokesčio, kai 24 mėn sutartis. Pasižiūrėjau paslaugų kainas keliuose miestuose - viskas tiksliai atitinka susitarimą :) Beje, po šio susitarimo kainos už paslaugas pakilo iki nutartos sumos..

 Maisto pramonėje irgi panašiai. Paprastas pavyzdys - pomidorų padažas. Prieš keletą metų daugelis LT gamintojų turėjo pomidorų padažo, kur pomidorų kiekis sudėtyje buvo gerokai daugiau nei 50%. Vienu metu dėl keistų priežasčių pas daugumą gamintojų buvo padarytas "restailas", pasikeitė prekių etiketės, spalvos, dizainas. Ir tuo pačiu pas visus pasikeitė sudėtis - pomidorų kiekis sudėtyje tapo mažiau nei 50%, kai kurių liko tik 30 su trupučiu. Kaina nepasikeitė, bet prekių vertė tai nukrito. O ir šiaip Lietuvoje su maisto, higienos, pramonės prekėm labai bloga situacija. Pagal statistikas prekės vos ne pigiausios EU (nors daugelį kartų įsitikinau jog nelabai). Realiai prekių kokybė ŽYMIAI prastesnė, nei sakykim Prancūzijoje ar Vokietijoje ar Olandijoje. Kažkada buvo netgi pradėtas tyrimas dėl skirtingos prekių kokybės skirtingose EU šalyse, bet pradingo be rezultatų. Lietuvos prekybos centruose sutartinai praktiškai nerasi jautienos, visa "jautiena" iš tikro yra karviena, standartiškai 6-10 metų senumo gyvulio. Lietuvos prekybos centruose sutartinai nerasi didelių pas mus užaugintų žirnių, visi jie iškeliauja į tą pačią Vokietiją. Pas mus rasi tik atliekas, kas nebetinka Vokietijai. Teko kalbėti su vienu pas mus LT pagyvenusiu olandu - jis klausė - kaip męs išsiverčiame tiek brangiai mokėdami už tokias prastas prekes?

Čia gavosi toks minčių kratinys skaniai atsigėrus iš Vokietijos parvežto schweppes ir tuoj pat po to nusipirkus vietiniame prekybcetryje gėrimą su tokia pat etikete ir supratus jog čia parduodama konkreti bjaurastis. Pas visus ta pati.

Add comment

RSS